Onze Boerenwijzers komen naar jou toe!

Boerenwijs is een project waarmee we tuin- & landbouwexperts met hun authentiek verhaal kwalitatief voor de klas brengen, aansluitend op relevante leerdoelen, binnen algemene thema’s of specifieker rond technologie, ondernemen of klimaat. Wij brengen tuin- en landbouwverhalen naar jouw klas.

We focussen ons op het lagersecundair en hoger onderwijs. We zorgen voor promo en een match tussen de landbouwexpert en de leerkracht. We ondersteunen didactisch in het voorbereiden van de gastles/workshop zodat het een succeservaring wordt voor leerkracht, landbouwexpert én student.

Ik ben leerkracht of docent en

Maak alvast kennis met 

4 thema's

De verhalen van de Boerenwijzers situeren zich telkens binnen de volgende 4 thema's: sectorgebonden, klimaat, technologie of ondernemen. Binnen de thema's streven we naar een vertegenwoordiging vanuit alle sectoren en alle soorten bedrijven verspreid over heel Vlaanderen.

Naast het vertellen over hun bedrijf en sector, duiken onze Boerenwijzers dus ook graag in volgende thema's:

Klimaat

Terragusta

Als zij-instromer in de landbouw is Fried, voor de keuze van zijn teelt vertrokken vanuit het klimaatvraagstuk. Zo kwam hij op hennepteelt uit. In deze teelt ziet Fried oplossingen om de import van palmolie te verminderen en in te zetten op de lokale productie van bio-based materialen voor kledij of industrie. 

Technologie

Landbouweducatie Boerenbond

Paul neemt je mee in de waterkringloop op zijn bedrijf, toont hoe water gerecycleerd wordt via o.a. een trage zandfilter en berekent met jou hoeveel liter regenwater en energie het (letterlijk) kost om de aardbei te laten groeien.

Ondernemen

Delphine

Delphine van ‘t Geitjeshof startte met haar man een aantal jaar geleden een nieuw landbouwbedrijf. Zo maakt ijstaarten van eigen geitenmelk en bracht ze Geitjeszeep op de markt.

3 concepten

We bieden 3 concepten aan: de gastles, de workshop en de casus. Om het concreet te maken, lichten we alvast een tipje van de sluiter op van wat dat kan inhouden.

Een gastles

Nijswolkje

Denkende hoofden

Boerenwijzers Ann en Tom van het Nijswolkje brengen graag hun verhaal van circulaire landbouw: hoe ze zorgen voor een gezonde bodem en gezonde dieren, maar ook hoe ze aandacht hebben voor de mens via Groene Zorg.

Een workshop

Ginny van Heirbaut LCV

Vuile handen

Ginny van Heirbaut aLgriculture doet met haar man Kris aan circulaire landbouw. Ze reduceren de klimaatimpact van hun bedrijf en zijn pionier in het telen van micro-algen. Ginny laat jullie koken of nieuwe producten ontwikkelen met algen. 

Een casus

Romberama

Op onderzoek

Raf van Romberama, de grootste amarylliskweker in Vlaanderen, zet ook in op wijn- en theeproductie. Vanuit zijn duurzame gedachte is hij steeds op zoek naar manieren om ecologischer te werken. Kan jij hem helpen met het ontwikkelen van thee-verpakkingen met een zo miniem mogelijke milieu- of klimaatimpact?

Reeds gestelde vragen

Is dit gratis?

Ja en neen. 

Boek je een Boerenwijzer die als onderzoeker bij Boerenbond werkt, is de gastles mogelijks gratis. 

Boek je een Boerenwijzer die bedrijfsleider is, dan heeft de Boerenwijzer het recht om een vergoeding te vragen. Van zodra de website er is, gaan we zo transparant mogelijk deze informatie meegeven.

Interessant om te weten: snelle beslissers kunnen tot en met december 2026 via het project aanspraak doen op €100 vergoeding. Hoe dat in z'n werk gaat, lichten we binnenkort graag toe. Toch al meer weten? Neem contact op via de contactgevens onderaan de pagina. 

Hoe gaat dit juist in z'n werk?

Momenteel zijn we nog volop aan het bouwen aan onze website. Op de website ga je op basis van thema en regio een selectie Boerenwijzers voorgeschoteld krijgen. 

Bij interesse kan je een Boerenwijzer 'boeken'. De educatief medewerker neemt het organisatorische op zich en zorgt voor een goede match. 

Heb je een concrete themadag of een les waarin je een gastles wil voorzien, maar vind je niet meteen een Boerenwijzer. Laat dan zeker van je horen, want wij gaan graag op zoek voor jou. 

Concreet idee of vraag? Vul deze vragenlijst in! 

Kan dit ook voor een vereniging?

Natuurlijk! Je bent nooit te oud om te leren. Dus heb je een thema-avond op de planning staan? Laat ons gerust iets weten en we brengen je graag in contact met de geschikte Boerenwijzer. 

Enkel gastlessen, of ook bij projecten of onderzoeksopdrachten?

Je kan een Boerenwijzer op veel manieren inzetten. Ze worden ondersteund om verschillende rollen te kunnen aannemen: van gastspreker tot begeleider van casuïstiek, tot zelfs een panellid of coach. Zolang onze Boerenwijzers inhoudelijk hun expertise en ervaringen kunnen inzetten, en jouw leerlingen of studenten er iets van kunnen leren, is veel mogelijk!

Mogen wij feedback geven?

Feedback is de voedingsbodem van groei. Na iedere gastles heb je de mogelijkheid om feedback te geven over de organisatie, opzet en gastles. 

Heb je vragen?

In afwachting van de website helpen we jou al graag verder om de geknipte Boerenwijzer te vinden voor jouw gastles, project of themadag! Aarzel niet contact op te nemen, we zijn er voor jullie! 

Plattelandsklassen vzw

Lies Van Winkel

Educatief medewerker 'Boerenwijs'

Vlaanderen

016 28 60 67

lies.van.winkel@boerenbond.be