Ijshoeve De Boey
Het landbouwbedrijf waar ondernemerschap en innovatief denken standaard is!
Over deze boerenwijzer
Familie De Boey is al vele generaties actief in de landbouw. In 2015 starten ze op een prachtige locatie met de verwerking van hun dagverse hoevemelk tot roomijs en zo zag Ijshoeve De Boey het levenslicht. Hun doel: subliem roomijs maken met eigen duurzame grondstoffen, met aandacht voor de dieren en het milieu.
Hoe ze dat doen? Via herstellende landbouw (agro-ecologie)! In deze video neemt Marc je al even mee in hoe herstellende landbouw zich vertaalt op zijn bedrijf.
De familie De Boey zien overal kansen en zijn innovatieve ondernemers. Zo werden ze winnaar van de innovatiecampagne 2020 en werden ze bekroond tot verdienstelijke Oost-Vlaming 2020. De prijs waar de familie het meest fier op is, is die van de Groene Pluim (2024), waar ze verkozen werden door burgers uit de streek. Daarnaast hebben ze vanuit de gemeente ook het SDG-label ontvangen.
Gastlessen
Ijshoeve De Boey trekt de kaart van ondernemen, samenwerken, ecologie en duurzaamheid. Zowel Marc, Liselotte, Eline als Maarten kunnen vanuit hun eigen invalshoek een thema uitdiepen.
Ondernemerschap & klimaat
- A2A2-melk, het zegt je vast niets. A2A2 is een gen dat Jerseykoeien voor 80% in zich hebben, wat maakt dat hun melk beter verdragen wordt door mensen met lactose-intoleranties. Dit is één van de vele projecten waar Marc zich de voorbije jaren voor geëngageerd heeft. Via DNA-onderzoeken hebben ze gezien dat hun Jersey koeien voor 100% A2A2 melk produceren, een uniek ras dat dus gekoesterd en verzorgd wordt door de familie.
- Samenwerken dragen ze op de Ijshoeve hoog in het vaandel. Ze zijn het coöperatief denken erg genegen. Zo betrekken ze de buurt en andere ondernemers in de coöperatie 'Smaak van Waas', om korte keten te boosten in de streek. Zelf investeren ze ook in hun hoevewinkel, waar het vaak aanschuiven is om te proeven van 1 van de 30 smaken ijs.
- Ook out-of-the-box denken durven ze op de Groenendijk. Zo werken ze samen met toeristische diensten om het landbouwleven kenbaar te maken bij het grote publiek. Enkele jaren geleden hebben ze, opnieuw samen met andere ondernemers uit de buurt, geïnvesteerd in een zonnetrein die geïnteresseerden tot op ieder bedrijf brengt.
- Circulair denken, dat maakt dat je kansen ziet op je eigen bedrijf en land om te zorgen voor zo weinig mogelijk impact op mens, dier en milieu. Zoals Marc het zelf zegt: "Kunstmatige smaakstoffen komen er niet in. Het Waasland heeft zoveel te bieden: onze koeien grazen op vruchtbare grond waar ooit de Schelde liep. Dat zorgt voor een unieke melksmaak en vraagt om een ambachtelijk, eerlijk, kwalitatief streekproduct." Ze kiezen op de hoeve voor Jersey koeien die minder uitstoten, kiezen voor nuttig groen rond en buiten de akkers en streven ernaar zelfvoorzienend te zijn op vlak van veevoeder.
Leer de sector beter kennen
Wil je graag meer weten over de melkveesector en het landbouwleven? Dan komt er graag iemand af van familie De Boey. Als 3de generatie landbouwers weten ze waarover ze spreken.
Casus
Marc is steeds bereid om na te denken over een casus of uitdaging voor een schoolopdracht. Zo hebben ze in het verleden al mooie projecten gerealiseerd met studenten uit technische, economische of grafische richtingen. Marc kan niet wachten om voor deze of andere richtingen mee na te denken over interessante casuïstiek.
Extra's
De hoeve werd uitgebreid met een verbruikszaal, een polyvalente ruimte en een zomerterras. Je kan bij Ijshoeve De Boey ook terecht voor een daguitstap.
Vergoeding aanvragen
Snelle beslissers kunnen via het project aanspraak doen op €100 vergoeding. Meer weten? Neem contact op met lies.van.winkel@boerenbond.be.
Adres
Groenendijk 11
9170Sint-Gillis-Waas
België
Heb je vragen?
Wij adviseren jou bij het maken van de juiste keuzes voor jouw groep, uit het aanbod Boerenwijzers, bij de voorbereiding in de klas, ... Aarzel niet contact op te nemen! We zijn er voor jullie!