Hoe een grootstad haar inwoners voedt

We worden gecontacteerd door de coördinerende docent van het project "Duurzaam Brussel" van de professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde aan de EHB. In een eerste semester maken de nieuwe studenten kennis met Brussel. Ze leren meer over hoe de armoede problematiek impact heeft op voedingskeuzes. Maar ze maken ook kennis met producenten van voedsel binnen de stad. Dit doen ze door externe bezoeken én gastlessen. 

Champost_Permafungi

"In de natuur bestaat er geen afval"

Een uitdaging voor ons: op zoek gaan naar een 'landbouwer' binnen Brussel. We komen al gauw uit bij 'stadslandbouw' of 'vertical farming'. Na een korte zoektocht komen we terecht in de kelders van Tour&Taxis bij PermaFungi. PermaFungi is een waar pionier als het aankomt op circulaire economie. Hun leuze: "In de natuur bestaat er geen afval". Zo halen ze bij Brusselse koffiezaken koffiegruis op, waarop ze organisch materiaal telen: oesterzwammen die wij kunnen eten of die verwerkt kunnen worden naar bouwmateriaal dat misschien ooit het plastic gaat vervangen. Hun afzetmarkt is trouwens ook Brussel, waardoor ze de cirkel mooi sluiten.

"Een mooie aanvulling op ons reeds bestaand aanbod!"

... krijgen we te horen van de docent in kwestie wanneer we Permafungi voorstellen. Binnen hun project gaan studenten ook op bezoek bij Kookmet en leren ze meer over voedselverspilling. Ze maken hun handen vuil bij CourJette en bezoeken later die week het Koeweidehof

Daarnaast leren ze ook meer over de serres van BIGH op het dak van Foodmet, van efficiënt voedsel produceren in de stad gesproken!

Een nieuwe wereld gaat open

Stijn van Permafungi voorziet de studenten van een gastles waarin hij hun eerste stapjes in de circulaire economie laat zetten.

De studenten leren wat circulaire economie inhoudt, hoe reststromen weggewerkt worden in de voedingsindustrie en hoe je een product kunt telen met een zo laag mogelijke milieu-impact. 

"Leren en ervaring gingen hand in hand."

"Het project rond duurzame voeding in onze hoofdstad bleek niet alleen inspirerend maar ook ontzettend leerrijk voor onze eerstejaars," geeft de docent ons mee. "Ze maakten kennis met verschillende initiatieven rond duurzame voeding én staken zelf de handen uit de mouwen in de strijd tegen voedselongelijkheid en -verspilling. De gastles van Permafungi paste hierin perfect." 

Afsluiten doet ze als volgt: "Dit alles maakte deze projectweek tot een succes, waarbij leren en ervaring hand in hand gingen."

Gastles Permafungi

Interesse gewekt?

Goesting gekregen om hier zelf mee aan de slag te gaan? Duik in ons netwerk en maak kennis met de authentieke verhalen die onze tuin- en landbouwers willen brengen.

Neem contact op!

Wij helpen jou graag verder bij het maken van de juiste keuzes voor jouw groep, het zoeken naar een match of bij de voorbereiding van de klas. Aarzel niet om contact op te nemen!