Boerenwijs: Afsprakenkader
Terminologie
Vooraleer we concrete afspraken maken, verduidelijken we hieronder wat bedoelt wordt met ‘Boerenwijzer’ , ‘aanvrager’ en ‘activiteit’.
Boerenwijzer
De Boerenwijzer is een tuin- of landbouwexpert die gastlessen, workshops of casuïstiek voorziet.
Aanvrager
De aanvrager is een school, instelling of vereniging die een Boerenwijzer boekt.
Activiteit
Een activiteit is een ontmoeting tussen een Boerenwijzer en een groep. De activiteit vindt elders plaats dan op het bedrijf of de werkplek van het Boerenwijzer. De duurtijd van de activiteit is minstens 1 uur. De activiteit wordt gekenmerkt door dialoog.
Kostprijs
Honorarium
Boerenwijzers mogen zelf hun honorarium aangeven. Dit wordt voor het boeken gecommuniceerd met de aanvrager.
€100 tegemoetkoming
De eerste 25 boekingen in 2024, en de eerste 50 boekingen in 2025 en 2026 kunnen beroep doen op €100 vergoeding via Boerenwijs. De aanvraag van een tegemoetkoming gebeurt via het aanvraagformulier.
De Boerenwijzer factureert de aanvrager. De aanvrager ontvangt de vergoeding via Boerenwijs.
Verloop
Boeking
De aanvrager geeft via het aanvraagformulier de voorkeuren aan en voorziet de aanvraag van de extra informatie die in het formulier gevraagd wordt. De educatief medewerker neemt na inzending eventueel contact op met de aanvrager voor meer informatie.
De educatief medewerker neemt contact op met de Boerenwijzer om te kijken naar een concrete datum en inhoud van de activiteit. Dit wordt nadien, door de educatief medewerker, bevestigt aan de aanvrager. Indien het niet past voor de Boerenwijzer gaat de educatief medewerker op zoek naar een alternatieve oplossing voor de aanvrager.
De activiteit kan niet doorgaan
Indien de aanvrager de activiteit moet annuleren, dient dit ten laatste 3 werkdagen voor de activiteit te gebeuren. De aanvrager neemt contact op met de educatief medewerker en de Boerenwijzer. Er wordt gekeken of het mogelijk is om de activiteit te verplaatsen naar een later moment.
Wanneer de aanvrager de activiteit binnen de 3 dagen voor de activiteit annuleert, wordt het overeengekomen bedrag betaald door de aanvrager tenzij er sprake is van overmacht[1].
De Boerenwijzer heeft steeds het recht om de activiteit te annuleren in geval van overmacht1. De Boerenwijzer doet dit zo snel mogelijk, en contacteert zowel de educatief medewerker als de aanvrager.
De aanvrager is er van op de hoogte dat er altijd laattijdige annulaties mogelijk zijn door de Boerenwijzer wegens overmacht. Er wordt vooraf een alternatief voorzien door de aanvrager.
Verzekeringen
De Boerenwijzer is verzekerd via Landbouweducatie Boerenbond vzw, zowel tijdens de activiteit als het traject van en naar de locatie. De aanvrager gaat na of ook zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben t.o.v. derden.
Het blijft belangrijk, in geval van een schadegeval, dat kan aangetoond worden wie betrokken is bij de activiteit en waar en wanneer deze doorgaat.
Tijdens de activiteit
Indien de Boerenwijzer voor een klas staat met leerlingen of studenten uit het lager, secundair of hoger onderwijs, is de lesgever steeds aanwezig i.f.v. klasmanagement. De lesgever voorziet een introductie van de Boerenwijzer.
Er worden geen opnames of beelden gemaakt van een activiteit, zonder toestemming van de Boerenwijzer. Toestemming wordt via mail voor aanvang van de activiteit gevraagd. Indien de Boerenwijzer hiermee akkoord gaat, worden deze ook gedeeld met de Boerenwijzer zelf en lies.van.winkel@boerenbond.be.
Na de activiteit
De aanvrager vult, binnen de 10 werkdagen na de activiteit, het evaluatieformulier in. Er is altijd de mogelijkheid dat een educatief medewerker van Boerenwijs met de aanvrager contact op neemt.
Indien er door de aanvrager over de activiteit gecommuniceerd wordt, wordt Boerenwijs vernoemd (i.e. nieuwsbrief, sociale media, …). Dit kan op volgende manier:
- Website: https://www.plattelandsklassen.be/boerenwijs
- Instagram: https://www.instagram.com/plattelandsklassenvzw/
- YouTube: https://www.youtube.com/@Plattelandsklassenvzw
- Facebook: https://www.facebook.com/plattelandsklassen/
Gedragscode Boerenwijzer
De Boerenwijzer zet zich in om op een correcte en respectvolle manier het beeld van de tuin- & landbouw in Vlaanderen naar buiten te dragen. De Boerenwijzer zet altijd in op dialoog, en toont een professionele houding tijdens contacten met anderen.
In geval van overmacht (i.e. ziekte, prioriteiten op het bedrijf, …) verwittigt de Boerenwijzer de aanvrager en de educatief medewerker zo snel mogelijk. De aanvrager is hiervan op de hoogte gesteld dat annulaties kunnen voorvallen, en heeft voor een alternatief gezorgd.
Indien de Boerenwijzer lid is van een vereniging zoals Landelijke Gilden, FERM, KLJ, Groene Kring of LRV, mag deze in kledij met logo van de organisatie de activiteit uitvoeren.
Auteursrecht educatief materiaal
Educatief materiaal dat ontwikkeld wordt in het kader van Boerenwijs kan door de Boerenwijzer en Boerenwijs gebruikt worden, bv: publicatie op website, blogberichten, gebruik op eigen bedrijf, …
Wie als derde (i.e. aanvrager, instelling, vereniging) gebruik maakt van het educatief materiaal van de Boerenwijzer of van de website https://www.plattelandsklassen.be/boerenwijs, moet steeds een correcte bronvermelding weergeven. Een voorbeeld: “Materiaal ontwikkeld via https://www.plattelandsklassen.be/boerenwijs.”
[1] Overmacht kan het best omschreven worden als een voorval, een feit of een gebeurtenis met volgende twee kenmerken, dewelke beiden aanwezig moeten zijn:
De uitvoering van de verbintenis wordt volledig onmogelijk gemaakt door een plotse, onvoorzienbare en onoverkomelijke hindernis;
De persoon die de verbintenis moest nakomen treft zelf geen enkele fout.