Workshop: Zuivelverwerking
- (6.21) Biotechniek:
- Bewaren van voedingsmiddelen;
- Functie en eigenschappen van verschillende verpakkingen om voedingsmiddelen te bewaren;
- De leerlingen werken hygiënisch en ergonomisch;
- De leerlingen hebben inzicht in de zuivelketen: van melkveebedrijf tot ijskast;
- De leerlingen leren over de technieken in de zuivelverwerking: fermenteren, pasteuriseren, ... ;
- De leerlingen leren over het proces van kaas maken.
Een gevarieerde workshop!
De 2 uur durende les zit vol werkvormen: van luisteren, naar kijken, naar dialoog, tot snijden en proeven!
Hilde start de les het voorstellen van het bedrijf en bevraagt de leerlingen over wat zij weten over de landbouw. Zo zien de leerlingen wat het verschil is tussen een melk- en vleeskoe, hoeveel liter melk een koe per dag geeft en denken de leerlingen na over in welke gerechten allemaal melk verwerkt is. Via een video toont Hilde hoe koeien gemolken worden, hoe melk geroomd en nadien verder verwerkt wordt.
Er wordt ook gerekend... Hilde vertrekt met de leerlingen van 100 liter volle melk. Ze toont hoe ze hier 10 liter room en 90 liter warme melk haalt. Van de 10 liter room, eindigt ze met 3,5 kg boter en 6 liter karnemelk. Van de 90 liter warme melk, maakt ze yoghurt en magere kaas.
Stap voor stap worden alle technische processen op een groot infobord getoond: fermenteren, pasteuriseren, ontromen, ... De weg van de melk wordt letterlijk zichtbaar voor de leerlingen.
En de leerkrachten?
"De workshop was helemaal aangepast aan onze leerlingen uit 1B. Ze konden actief deelnemen en zagen hoe melk verwerkt wordt op de boerderij. Als je het aan ons vraagt, werden onze doelstellingen rond biotechnisch systeem gerealiseerd!"