Van koffiegruis naar oesterzwammen
Hoe een grootstad haar inwoners voedt
We worden gecontacteerd door de coördinerende docent van het project "Duurzaam Brussel" van de professionele bachelor Voedings- en Dieetkunde aan de EHB. In een eerste semester maken de nieuwe studenten kennis met Brussel. Ze leren meer over hoe de armoede problematiek impact heeft op voedingskeuzes. Maar ze maken ook kennis met producenten van voedsel binnen de stad. Dit doen ze door externe bezoeken én gastlessen.
"In de natuur bestaat er geen afval"
Een uitdaging voor ons: op zoek gaan naar een 'landbouwer' binnen Brussel. We komen al gauw uit bij 'stadslandbouw' of 'vertical farming'. Na een korte zoektocht komen we terecht in de kelders van Tour&Taxis bij PermaFungi. PermaFungi is een waar pionier als het aankomt op circulaire economie. Hun leuze: "In de natuur bestaat er geen afval". Zo halen ze bij Brusselse koffiezaken koffiegruis op, waarop ze organisch materiaal telen: oesterzwammen die wij kunnen eten of die verwerkt kunnen worden naar bouwmateriaal dat misschien ooit het plastic gaat vervangen. Hun afzetmarkt is trouwens ook Brussel, waardoor ze de cirkel mooi sluiten.
"Een mooie aanvulling op ons reeds bestaand aanbod!"
... krijgen we te horen van de docent in kwestie wanneer we Permafungi voorstellen. Binnen hun project gaan studenten ook op bezoek bij Kookmet en leren ze meer over voedselverspilling. Ze maken hun handen vuil bij CourJette en bezoeken later die week het Koeweidehof.
Daarnaast leren ze ook meer over de serres van BIGH op het dak van Foodmet, van efficiënt voedsel produceren in de stad gesproken!